Verhuizing?
pro moverz verhuizingen
Uw huis verkopen?
wij kopen huizen

Woon- en dienstencentrum bejaarden in april klaar

Datum: 2 februari 1977.
KRIMPEN AAN DE LEK • Nog dit jaar zal Krimpen aan de Lek een woon- en dienstencentrum voor bejaarden rijker zijn. 

Het wooncentrum De Dertienhuizen (er hebben vroeger 13 huizen gestaan op de plaats waar nu het wooncentrum staat) is niet een verzorgingshuis waar de mensen verzorgd en betutteld worden, maar een wooncentrum bestaande uit 67 zelfstandige woningen met een “eigen voordeur” en een recreatieveugel waar alle ouderen van Krimpen aan de Lek welkom zijn. Toch is er een beschermend oog in het complex, in iedere woning zijn een aantal alarmknoppen aangebracht, o.a. op het toilet. En bij ziekte is het mogelijk om via de plaatselijke instanties maaltijden te krijgen.

Al vanaf 1971 deed men pogingen om een dienstencentrum in Krimpen aan de Lek te krijgen. Op 8 oktober van dat jaar was de oprichtingsvergadering van een commissie die de mogelijkheden voor de bouw van een dienstencentrum moesten onderzoeken. Later kwam er de wens bij om er een wooncentrum aan vast te koppelen. Maar het bleek geen haalbare kaart te zijn; de normen waren te hoog voor een kleine gemeente als Krimpen aan de Lek. Op 9 oktober werd er officieel een bestuur opgericht (Stichting Bejaardenvoorzieningen) die bestond uit afgevaardigden van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers uit alle plaatselijke groeperingen die veel voor de bejaarden doen. Toen kwam bouwbedrijf “Fraanje” met een aanvraag om een serviceflat te bouwen. Hier zag de Stichting Bejaardenvoorzieningen een mogelijkheid om een huisvesting voor bejaarden met daaraan gekoppeld een dienstencentrum voor alle bejaarden van Krimpen aan de Lek “te realiseren”.

Op 21 november 1975 ging de eerste paal de grond in en op 16 september 1976 werd de hoogte punt van het complex al bereikt. De bouw van het wooncentrum is zo buitengewoon voorspoedig gegaan dat men verwacht dat de dag van oplevering in april zal zijn in plaats van in mei.

Door de goede samenwerking tussen architect, aannemer en de Stichting Bejaardenvoorzieningen, zijn er veel voor onmogelijk gehouden aanpassingen gerealiseerd. Bij binnenkomst loopt men allereerst door een speciale tochtsluis, waardoor er een prettige temperatuur ontstaat. De rolstoelwoningen op de begane grond zijn zodanig ingericht dat de invalide volkomen zelfstandig kan blijven. Iedere woning heeft een praktische keuken met elektrische kookplaat. Door de ruime afmetingen van de kamers en de toegepaste neutrale kleren zullen de eigen meubelen en vloerbedekking altijd goed passen. De warmwatervoorziening, elektra, antenne en verwarming zijn centraal geregeld. De verwarming is zodanig geregeld dat bij het uitvallen van de eerste pomp, de tweede pomp de temperatuur voor het gehele gebouw kan verzorgen. Buiten de bergruimte in de woning, is er voor iedere bewoner nog een ruimte berging in de kelder. Hier is tevens de gezamenlijke fietsenstalling.

Het gehele complex is geïsoleerd met steenwol en overal is dubbele beglazing aangebracht. De aluminium ramen hebben een schuifsysteem wat veel gemakkelijk is bij het openen en sluiten.

Ook de zonneschermen zijn eenvoudig te bedienen bij uit- en inklappen. Al met al is er alles gedaan voor een comfortabel leefklimaat.

Diegenen die wat aan recreatie willen doen kunnen terecht in de ruimte recreatievleugel, of ’s zomers in de prachtige tuinen die aangelegd zullen worden. Het ligt in de bedoeling de organisatie van de avondjes zoveel mogelijk aan de bewoners over te laten. Er is nog wel wat nodig voor de inrichting van de recreatieruimte o.a. een biljart, gezelschapsspelen, een geluidsinstallatie en voor het keukentje serviesgoed en een koelcel. Het bestuur rekent eigenlijk op enkele giften uit de gemeente vooral omdat het voor alle bejaarden van Krimpen aan de Lek is. Wie precies één, twee- en driekamerwoningen en de rolstoelwoningen gaan bewonen wordt bepaald door de binding met Krimpen aan de Lek en ouderen met kinderen komen het eerst in aanmerking. De gezondheidstoestand zal ook gevraagd worden door de verpleegsters en maatschappelijk werkster. Het is niet de bedoeling mensen die verzorging nodig hebben te huisvesten, daar het wooncentrum geen verzorgingsflat is. Ook zullen ouderen die bijvoorbeeld de avondvierdaagse kunnen lopen worden afgewezen.

Huur
De huurprijs is afhankelijk van het aantal kamers en de financiële moeilijkheden. Bewoners kunnen op weg geholpen worden door de Algemene Bijstandswet, zodat De Dertienhuizen voor iedereen toegankelijk is. De naam van het complex is gekozen d.m.v. een enquête onder de bewoners van Krimpen aan de Lek. De keuze van de naam (de heer P.A. K….) heeft zij zijn keuze gedacht aan vorige plaats van het gebouw. De Landzichtstraat werd namelijk in het spraakgebruik altijd aangeduid als De Dertienhuizen overeenkomend de aantal huizen in die straat.

 

 SON - Havenloods 1977

Bron: De Havenloods, woensdag 2 februari 1977. 20ste jaargang.