Verhuizing?
pro moverz verhuizingen
Uw huis verkopen?
wij kopen huizen

Expositie Historisch Vereniging Crempene

Expositie Historisch Vereniging Crempene

Datum: 17 oktober 2014.
KRIMPEN AAN DE LEK • In het kader van Krimpen 950 jaar is in het voormalig chinees restaurant in het winkelcentrum ’t Carillon een tentoonstelling ingericht waarin Historisch Vereniging Crempene de geschiedenis van Krimpen aan de Lek thematisch in beeld brengen.

Als afgevaardigde van het bestuur van Stichting Ouderenvoorzieningen Nederlek heb ik, Nazli Karabulut, kennis gemaakt met het bestuur van Historische Vereniging Crempene, waarbij ik onder het genot van een kopje thee naar de expositie heb gekeken. Het is een zeer mooie beleving om middels deze thematische expositie in het verleden van Krimpen aan de Lek te duiken.

De expositie zal er niet lang meer staan, dus heeft u de expositie niet gezien: gaat dat zien!

Stichting Ouderenvoorzieningen Nederlek


Expositie Historisch Vereniging Crempene: 950 jaar Krimpen aan de Lek

Waar: Hoofdstraat 37, Krimpen aan de Lek
Wanneer: 10 t/m 13 september 2014 van 13:00 tot 18:00 uur en daarna, tot nadere aankondiging, iedere vrijdag- en zaterdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur.

In het kader van Krimpen 950 jaar is in het voormalig chinees restaurant in het winkelcentrum ’t Carillon een tentoonstelling ingericht waarin we de geschiedenis van Krimpen aan de Lek thematisch in beeld brengen:

  • Ontginningen
  • Oorlog met de Spanjaarden
  • Walvisvangst
  • Zalmvisserij
  • Van Republiek naar Koninkrijk
  • De 2 Wereldoorlogen
  • Watersnood en dijkversterking
  • Kerken
  • Onderwijs
  • Industrie en Handel

Uitgebreid met een filmvoorstelling.

De expositie is vanaf 10 tot en met 13 september 2014 iedere middag geopend van 13:00 tot 18:00 uur. Daarna, tot nadere aankondiging, iedere vrijdag- en zaterdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur.

Krimpense historie in voormalig chinees restaurant

Het grapje heeft ondertussen al een lange baard. Menige bezoeker die even binnenloopt begint met ‘Mag ik een loempia speciaal en een babi pangang’ of woorden van gelijke strekking. Logisch, want in het pand midden in het winkelcentrum heeft sinds mensenheugenis een Chinees restaurant gezeten. Een historie op zich. Maar sinds de laatste Chinees is vertrokken heeft de ruimte enige tijd leeg gestaan en is nu in gebruik genomen door de historische vereniging Crempene. ‘Een portie saté of nasi kun je bij ons niet bestellen’ lachen Henk Klip en Riet Visser.

In het kader van Krimpen 950 jaar bereidt de historische vereniging een expositie voor die tijdens de viering van dat heugelijke feit ten minste een week lang te zien zal zijn. ‘Eerst dachten we aan een kraam tijdens de feestmarkt op 13 september, maar hier kunnen we natuurlijk veel meer laten zien’, vertellen Riet en Henk namens Crempene opgetogen. De vereniging heeft in de veertien jaar dat zij nu bestaat veel materiaal verzameld en wil dat graag aan het publiek tonen.

Inmiddels wordt er door een aantal leden van de historische vereniging hard gewerkt aan de inrichting van de tentoonstelling, die in een aantal thema’s wordt onderverdeeld. Te denken valt onder meer aan onderwerpen als de graven van Holland, de oorlog met de Spanjaarden, de Walvisvangst en Zalmvisserij, de Watersnoden, de bedrijvigheid, de kerken, de verenigingen en de scholen. Alles heeft zijn eigen geschiedenis en is de moeite waard om in beeld te brengen. ‘Crempene staat 950 jaar op de kaart en daar is veel over te vertellen’ beloven de samenstellers van deze unieke expositie. Tijdens de feestweek van 8 t/m 13 september is het tijdelijke museum dagelijks geopend. Gaat dat zien!

Met dank aan Sem van der Laan.

Bron: Historisch Vereniging Crempene.