Verhuizing?
pro moverz verhuizingen
Uw huis verkopen?
wij kopen huizen

Stichting Ouderenvoorzieningen Nederlek: Een interview

Datum: 25 maart 2014.SON - HetKontakt25032014
KRIMPEN AAN DE LEK • Andries van Gemerden en Kees de Kievit zetten zich als vrijwillige bestuurders actief in voor Stichting Ouderenvoorzieningen Nederlek.

We treffen het tweetal in de recreatiezaal van De Dertienhuizen in hun beider woonplaats Krimpen aan de Lek. Dat juist deze ontmoetingsplek is uitgekozen voor het interview, berust allerminst op toeval. De ruimte vormt naast de riante tuin één van de bruisende middelpunten van het sociale leven in het uit levensloopbestendige twee- en driekamer appartementen bestaande complex. “Hier worden heel wat activiteiten georganiseerd voor de bewoners van De Dertienhuizen en de andere 50-plus appartementencomplexen de Marijke Staete en De Rotonde”, vertelt S☼N-voorzitter Andries van Gemerden. “Er is hier eigenlijk elke dag wel wat te doen. Mooi is ook om te zien dat er veel animo voor is. Vooral ouderen komen hier graag langs voor wat recreatie en een praatje. Je doet hier leuke sociale contacten op.”

Stichting Ouderenvoorzieningen Nederlek beheert drie, in totaal 118 appartementen tellende, wooncomplexen. Sterker nog: De Rotonde en de Marijke Staete werden zelfs onder regie van S☼N gebouwd. De vroegere voorzitter Atie van den Broek was daar één van de drijvende krachten achter. Mede door haar inspanningen verrezen in het landelijke Krimpen aan de Lek twee gebouwen met luxe huurappartementen. “Ik vind het nog altijd heel bijzonder dat ik nog nooit een bewoner heb gesproken die ontevreden is over zijn of haar wooncomfort”, zegt S☼N-secretaris Kees de Kievit. “Iedereen roemt de ruimte, de grote balkons, het uitzicht en de veiligheid. Zeker ook de aanwezigheid van een inpandige parkeergarage wordt gewaardeerd, om over de zeer betrokken huismeester nog maar te zwijgen.”

Lastig
Desondanks is het de S☼N tot op heden niet gelukt om voor alle appartementen een huurder te vinden. “Daar liggen mijns inziens twee oorzaken aan ten grondslag”, denkt Andries van Gemerden. “In de eerste plaats heeft de economische crisis ervoor gezorgd dat mensen minder snel verhuizen. Vooral voor eigenaren van een koopwoning gold en geldt het probleem dat ze hun huis lastiger dan voorheen kunnen verkopen. Een andere belemmerende factor zit hem in het relatief grote aanbod van huurappartementen in Krimpen aan de Lek. Er is en wordt veel gebouwd in het dorpscentrum, vandaar. Toch zijn we vol vertrouwen dat we ook de laatste zes, zeven procent van ons appartementenaanbod verhuurd gaan krijgen. We hebben ter stimulering besloten om de leeftijdsgrens te verlagen naar 45-plus en ook actief de boer op te gaan met deze luxe appartementen. We richten ons met onze werving derhalve niet alleen meer op Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk, maar ook andere dorpen en in de Krimpenerwaard.”

Vrijwilligers
Wie Van Gemerden (67) en De Kievit (66) hoort praten over de drie appartementencomplexen, voelt de bevlogenheid er van afspatten. “Het is mooi om je in te zetten voor een maatschappelijk doel”, verklaart Kees de Kievit zijn enthousiasme. “Dat zouden best meer mensen mogen doen.” Momenteel bestaat het bestuur behalve uit genoemde personen ook uit Arie van Leeuwen (penningmeester), Nazli Karabulut (juriste) en Aris Middelkoop (de zeer gewaardeerde nestor). De Kievit: “Wij kunnen als S☼N altijd vrijwilligers gebruiken. Zo zoeken we nog naar iemand met verstand met techniek en een man/vrouw met een bouwkundige achtergrond, om maar een paar voorbeelden te noemen.” Naar een nieuwe voorzitter moet de Stichting overigens ook zoeken, want Andries van Gemerden legt dit jaar nog zijn hamer neer. “Ik ga verhuizen naar Den Bosch”, vertelt de – nu nog- preses. “We vertrekken in een appartement op zeven minuten van het stadscentrum. Heerlijk maar nog fijner is dat we straks vlak bij onze vier kleinkinderen gaan wonen. Da’s me wel een verhuizing waard hoor.”

Bron: Het Kontakt Lek en IJssel West d.d. dinsdag 25 maart 2014, jaargang 8, nummer 13.